A szabad vállalkozóvá válás mérföldkövei

Az ActionCOACH azt vallja, hogy egy vállalkozás addig nem teljesedett ki, amíg az nem válik egy olyan nyereséges és értékesíthető vállalkozássá, amelyik a tulajdonosa személyes közreműködése nélkül is működik.

Soha ne kezdj bele semmilyen vállalkozásba kilépési stratégia nélkül, mert egyébként könnyen börtönt építesz magad köré. (Michael Gerber)

Az ActionCOACH a vállalkozóvá válás folyamatában egy vállalkozói létra modelljének felállításával segít azoknak a teremtő erővel bíró embereknek, akik vállalkozás indítását tervezik. Megmutatjuk neked, kedves leendő vállalkozótársam, hogy miként készülj fel a vállalkozás tulajdonosi szerepére azokban az időkben, amikor még csak a vágyaid vagy terveid között szerepel a vállalkozóvá válás lehetősége. Járj nyitott szemmel a világban, vedd észre a lehetőségeket és tegyél szert minden olyan készségre, tudásra, képességre, amely segíti majd a vállalkozói szerepkör betöltését.

Ha eldöntötted, hogy elindulsz a vállalkozóvá válás útján, akkor az alábbiakban segítséget nyújtok neked azzal, hogy felhívom a figyelmedet a vállalkozói létra különböző szintjein felmerülő feladatokra, a személyes fejlődésed, önképzésed és a tapasztalatszerzés adott szinthez kötődő szükségességére.


0. Alkalmazotti szint

Gyűjts tőkét. Szerezz hasznosítható tudást saját tapasztalataidból vagy a főnököd döntéseiből, legyenek azok akár jók, akár rosszak. Keress egy mentort, aki melletted áll és támogat, motivál, amikor úgy érzed, hogy elfogy az erőd.

Végezd úgy a munkádat, mintha a cég tulajdonosa lennél, hogy már azelőtt megtanulhasd a sikerhez vezető út szabályait, mielőtt még a saját pénzedet kockáztatnád.

Kérdezz sokat!

Tanulj minél többet az üzleti életről és egy vállalkozás működtetéséről.

Ne halogasd a vállalkozásod elindítását, ne akarj mindent már az elején tökéletesen tudni, vágj bele minél hamarabb. A gyorsaság sokszor fontosabb, majd menet közben optimalizálsz.


1. Az Önfoglalkoztató

Amikor kilépsz az alkalmazotti létből és egyéni vállalkozó leszel, vagy olyan céget alapítasz, amelyben gyakorlatilag egyedül (vagy majdnem egyedül) dolgozol, akkor önfoglalkoztató vagy. Valószínűleg azt a szakmai munkát végzed, amihez értesz, csak most már neked magadnak kell a vevőidet felkutatnod és kiszolgálnod. Ez egy új helyzet, amelynek során megismerkedhetsz

  1. a vállalati struktúrával,
  2. a számvitellel (felfogadsz egy könyvelőt),
  3. az értékesítéssel és a marketinggel,
  4. a kemény munka igazi jelentésével,
  5. a költséggazdálkodással és a költségcsökkentéssel,
  6. az üzleti kapcsolatépítéssel,
  7. a felelősséggel és az elszámoltathatósággal (újra meg újra),
  8. a technológiával.

Tiéd lehet továbbá az élvezet, hogy többet dolgozhatsz, mint amennyit valaha egyáltalán lehetségesnek tartottál és aztán még utána további órákat fordíthatsz tanulásra, önképzésre is.

Mindaddig, amíg csak úgy tudod elképzelni önmagadat, mint aki egy egyszemélyes vállalkozást működtet, addig nem fogsz tudni szintet lépni és nem is fog semmi megváltozni. Képzeld el önmagad egy vállalkozás építőjének – egy örökség létrehozójának. Vázolj fel egy részletes üzleti tervet. Tűzz ki kihívásokat jelentő célokat. Vedd magad körül olyan mentorokkal, akik sikeresen haladnak fölfelé ezen az úgynevezett V-létrán. Csatlakozz valamilyen helyi, vállalkozásokat támogató szervezethez, járj el konferenciákra, workshopokra és iratkozz fel néhány hasznos hírlevélre.


2. Menedzser

Megkezdődik a fizetett alkalmazottak felvétele.

Először az alapok stabil lerakásával indítsd növekedésnek az üzletedet, tegyél szert egy egyenletes jövedelemre. Alkalmazz szisztematikus módszereket, alkalmazz motivált és az elképzeléseidet, eszméidet magukénak érző alkalmazottakat, akiket a vállalkozásod sikereinek megfelelően jutalmazol majd.

A V-létra 3. tulajdonosi szintjére jutásához a menedzsernek vezetővé kell válnia. Míg a menedzser feladata az erőforrások biztosításának kontrollja, addig egy vezető az alkalmazottak munkáját segíti. A legtöbb menedzser közvetlenül beleszól az alkalmazottak munkájába ahelyett, hogy a csoport, szervezeti egység működését irányítaná.

Ha el akarod kerülni a 2. szint buktatóit, akkor feltétlenül jó rendszereket kell kialakítanod. Ezek teszik lehetővé, hogy a vállalkozásod zökkenőmentesen működjön és segítenek neked elosztani a feladatokat a munkavállalók képességei és készségei szerint. A rendszerek fogják biztosítani számodra a vállalkozói létrán való feljutáshoz szükséges időkeretet.

Ha a rendszereid már megvannak, akkor a hatékony vezetésre koncentrálhatsz. Ahogy az üzlet növekszik, úgy lesz szükséged pénzügyi, termelési, marketing, értékesítési és személyügyi vezetőre.


3. Tulajdonosi szint

A 2. fokról a 3. fokra történő fellépéshez vezetői kompetenciákra és a pénzzel kapcsolatos szemlélet átalakulására van szükség. Ez az a pont, amikor fel kell adnod az „állásodat”, amikor ki kell vonnod magad a napi operatív munkából és át kell adnod ezt a terepet a munkatársaidnak.

A tulajdonosi szinten meg kell tanulnod elengedni a vállalkozást. Amennyiben az üzleti rendszerek a helyükön vannak és egy kiváló csapat működteti őket, nem kell aggódnod, a vállalkozásod értéket fog termelni s mindezt neked. Neked tulajdonosként ebben a helyzetben az a feladatod, hogy gondját viseld az alkalmazottaidnak, a hajó kapitánya legyél, aki gondoskodik az előre nem látható zátonyok elkerüléséről és a vállalkozás növekedésének legjobb stratégiájáról.

Ezen a szinten már félig nyugdíjasnak tekintheted magadat. Többé már nem kényszerülsz arra, hogy az értékes idődet add el valamilyen fizetésért. Most már ügyesebben kezeled a vállalkozásodat. A jövedelmed a vállalkozás által termelt profitból származik, nem pedig a befektetett idődből vagy erőfeszítésedből. Tulajdonosként a vállalkozásodból, az eszközeid által termelt profitból jutsz (magas) jövedelemhez.


4. Befektetői szint

Most, hogy már van egy vállalkozásod, amely a jelenléted nélkül is keményen dolgozik, itt az ideje, hogy a pénzedet is megdolgoztasd. Gondolkozz el azon a lehetőségen, hogy megismételd azt, amit egyszer már sikerrel megvalósítottál a vállalkozásodban. A megszerzett tapasztalatok és ismeretek alapján másodszor már sokkal könnyebb lesz egy másik vállalkozást sikerre vinni.

A 4. szinten a sikerhez meg kell tanulnod, hogyan kell befektetni, hogyan kell pénzből még több pénzt csinálni. Vegyél meg egy kis céget a lehető legolcsóbban, majd tudásod, tapasztalataid és az általad ismert rendszerek alkalmazásával hozd gyorsan helyre, majd add el jelentős haszonnal.

Találd meg azokat a kiváló szakembereket, akikkel feljavíthatod ezeket a cégeket.

Nem kell keményebben dolgoznod, már csak játszanod kell a tétekkel. A 4. szinten a befektető már csak nullákban gondolkozik: Hány nulla jellemzi a kényelmi zónádat? Hány nullával akarsz játszani?

Befektetőként más vállalkozások feljavításával és értékesítésével csinálhatsz még több pénzt.

A vagyonokra azok a bölcs befektetők tesznek szert, akik megértik a gazdasági ciklusok természetét és úgy pozícionálják magukat, hogy még több bevételt termelő eszközre tegyenek szert, a töredékéért annak, amennyibe azok „nyáron” kerültek. Azok, akik megszabadultak a tartozástól és fizetőképesek maradtak, örülnek a „télnek”.


5. Vállalkozói szint

A vállalakozói szintre történő emelkedéshez elegendő – a mester fokozatnak megfelelő – mennyiségű üzleti tapasztalatra kell szert tenni a 4. szinten. Ha ez megvan, akkor az emberek hajlandóak lesznek társulni a befektetéseidhez. Ettől a pillanattól fogva már más emberek pénzét fogod befektetni és ez fog felemelni a legfelső vállalkozói szintre. Ez az a szint, ahol a tőke növelésével csinálhatsz pénzt. Más emberek pénzét használva tehetsz szert értékpapírokban megtestesülő tőkére, részvényekből, franchise és licence díjakból és szerzői jogdíjakból.

Az 5. szinten a vállalkozók nem a pénzért dolgoznak. Ők már tényleg nem az idejüket adják el azért, hogy pénzük legyen és nem is a nyereség az elsődleges jövedelemforrásuk. Ők a befektetésük megtérülésében érdekeltek. Ők a tőke növelésével csinálnak pénzt. Ők érték hozzáadásával termelnek pénzt.

A vállalkozói vagyon létrehozása eszköz az egyéni szabadság megteremtéséhez. Azok közül, akik elérték a vállalkozói létra legfelső fokát, sokan váltak igazi emberbarátokká, akik pénzüket és szellemi kapacitásukat fordították jótékonyságra, kórházakra, gyermekszervezetekre, tudományos kutatásokra és oktatásra.

Egyéni szabadságunk fenntartása és annak érdekében, hogy mind többen élvezhessék a szabadságot, elengedhetetlen a vállalkozói létra megmászása. Elsődlegesen a családunk fenntartásáért, azután pedig mások megsegítéséért kapaszkodunk fel a létrára. Ahogy egyre feljebb jutunk a vállalkozói létrán, úgy nyújtunk állást, lehetőséget és reményt azoknak, akik követnek bennünket.

Mindezen túlmenően így teremtjük meg önmagunk számára a lehetőségét annak, hogy kiszállhassunk az üzletünkből, ha úgy hozza az élet, hogy nyugdíjba mennénk, vagy a gyerekünk vezetné tovább a családi vállalkozást, esetleg egy cégvezető menedzserre bíznánk, hogy nekünk csak a tulajdonosi szerep maradjon, netán értékesíteni szeretnénk a hozzáadott cégérték alapján az egész vállalkozást jó pénzért, hogy mi annak kamataiból élhessünk tovább.

Neked vajon melyik lehetőség tetszik, ha a saját jövődre gondolsz?
Melyiket tűzöd ki végső célodnak?
Gondolkozz és Tervezz! Csak így érheted el a vágyaidat.

Ha segítségre van szükséged az irányok kijelölésében, jelentkezz egy ingyenes 3 órás coaching konzultációra.

Ezt a bejegyzést megtalálod az OVKA.hu oldalon is még sok más, hasznos cikkel egyetemben.

Ide kattintva megnézheted az Országos Vállalkozói Kerekasztal (OVKA) összes bejegyzését!

Vállalkozói létra