Kiszállnál a mókuskerékből?

Szabadságra vágysz?

A vállalkozók sokszor túlterheltségre panaszkodnak. Több időt töltenek munkával, mint a saját alkalmazottaik, nem lehetnek betegek, mert akkor ugyan ki dönt a felmerülő helyzetekben?

Ugye te is olyan vállalkozást szeretnél, amely a személyes jelenléted nélkül is olajozottan működik? Az első lépés, hogy találjunk egy operatív vezetőt, akire rábízhatod a napi feladataidat és a munkatársak irányítását, egy helyettest, aki még jobban is végzi ezt a feladatot, mint te magad.

Egyik ügyfelem, Gergő azt mondta, ilyen ember nincs. Ő már háromszor is hozott az elmúlt két évben vezetőt maga mellé, de egyik sem vált be. Kérdésemre, hogy milyen módon választotta ki a feladatra alkalmas embert, kiderült, hogy mindegyikük rokon, barát vagy beajánlott ismerős volt.

Világos, hogy sem megfogalmazott céges értékrendje, sem a pozícióhoz kidolgozott feladatrendszer és hatáskör, sem tudatos kiválasztási és betanítási rendszer nem volt a birtokában. Egyszerűen csak maga mellé vette az embereket és rájuk bízta, hogy maguktól intézzék a naponta felmerülő feladatokat és kezeljék a kisebb jelentőségű döntési helyzeteket. Ilyen körülmények ügyfelemtől igényelték a döntéseket, így ugyanolyan túlterhelt és elfoglalt maradt.


Ha jobb munkaerőt keresel
, mint amilyet már korábban alkalmaztál, akkor meg kell pár dolgot változtatnod a cégeden belül. Ez épp olyan, mint egy tortasütés. Ha mindig csokitortát sütöttél egész életedben, de most túrótortára vágysz, akkor semmi értelme a korábbi recepted alapján dolgozni. Az új receptet Gergővel együtt dolgoztuk ki az ActionCOACH rendelkezésre álló módszertana és eszköztára segítségével. Valahogy úgy, ahogy te is elkezded összeállítani a tortádat a számtalan túrótorta recepted alapján, kiválasztva belőlük a legjobb ötleteket a saját szájízed szerint, amiből aztán lesz egy „csak a tiéd” recept.


Az új recept a követezőképpen nézett ki:

  1. Először is írásban újrafogalmaztuk a vállalkozás jövőképét, stratégiai céljait, küldetését és a cégkultúra értékrendjét, hogy olyan jelentkezőket inspiráljunk, akikre szükségünk lesz és akik meg is felelnek nekünk.
  2. Ezután meghatároztuk a cégvezető kiválasztására alkalmazandó többlépcsős, viselkedés- és személyiség-alapú kiválasztási módszert, majd lefektettük azokat az értékeket és kompetenciákat, amelyeket a jelöltekben keresünk. Ezután már nem volt nehéz megírni azt az álláshirdetést, ami olyan jelölteket motivált a jelentkezésre, akik alkalmasak lehettek a pozícióra.
  3. A következő lépésben átvettük az interjúztatáshoz szükséges kérdezéstechnikát és összeállítottuk a többlépcsős kiválasztási rendszer konkrét tematikáját, kérdéseit és az értékelés rendjét.


A vállalkozók általában meglepődnek azon, hogy hangsúlyossá tesszük: elsősorban megfelelő személyiséget keresünk, csak ezután nézzük a szakmai kompetenciákat.

Miért van ez így?

Az önéletrajz alapján van egy előszűrés az álláshirdetésben kiírt feltételek teljesítésére. Tapasztalatom szerint azok, akik nagyjából megfelelnek a feltételeknek, azoknak mindegyike betanítható a szakmailag elvégzendő feladatokra. Az emberek munkastílusát, tanulási hajlandóságát, értékrendjét és viselkedését azonban nem tudod egyik napról a másikra megváltoztatni, ezért vezetőként nagyon fontos, hogy előrevetíthesd a pályázó jövőbeni teljesítményét és viselkedését. Mivel korábbi munkhelyén nem tudod őt megfigyelni, az interjúztatást kell alkalmassá tenned arra, hogy határozott véleményt tudj alkotni arról, később milyen viselkedési mintára, munkamódszerre számíthatsz tőle.

Szemben a szokásos állásinterjúkkal, melyek a jelentkező erősségeire, gyengeségeire és munkatapasztalatára támaszkodnak, a viselkedés alapú interjúztatás módszere szituációkra épít, melyeket a személy megélt, így ezekre az interjúkra lehetetlen sablonválaszokkal előre felkészülni.

Gergőnél ezzel a módszerrel néhány hónap alatt sikerült a megfelelő helyettest megtalálni. Azóta minden munkatárs kiválasztására ezt a módszertant és eszközrendszert alkalmazzák és nagyon jó középvezetői gárdát is sikerült kialakítania gyorsan bővülő cégcsoportja élén.