Nyeld le a békát!

Lenyelni a békát annyit jelent, hogy azonosítani kell a legfontosabb és legnehezebb feladatot és véghez vinni úgy, hogy csak erre koncentrálj mindaddig, amíg be nem fejezed. A koncentrálás mértéke fogja meghatározni a feladat sikerét.

Ha minden reggel megeszel egy élő békát, akkor tudni fogod, hogy már most túl vagy a nap legrosszabb részén. A békáid a feladatok amiket priorizáltál, de valamilyen indok miatt félre lettek téve. Itt az idő, hogy lecsapjunk ezekre a nehézkes problémákra. A jó hír, hogy ez magas protein számú diéta.

Oké, nem kell igazi békát enned, hogy sikeres légy az üzletben, de meg kell küzdened a kritikus projektekkel és problémákkal. A siker mértékét pedig a koncentrálóképességed fogja meghatározni, de persze komplikációk jönni fognak, amikor veszítesz a céljaidnak és feladataidnak a tisztán látásából. A tisztán látás csökkenése végzetes lehet, mert szétosztja a cselekvésre fordított erőket, és a cselekvés a kulcs a sikerhez.

A sikeres emberek azonnal, hezitálás nélkül belevetik magukat a fő feladatukba a nap bármelyik pontján. Ez pedig lehetetlen jó munkahelyi szokások kifejlesztése nélkül. Valójában 95%-a a sikereinknek az életben a szokásokon múlik, amiket kialakítunk. A jó szokások lesznek a legjobb barátaid és a rossz szokások a legrosszabb ellenfeleid.

Ezután a legfőbb gond a folytonosság, hogy előre tudj haladni egészen addig, amíg meg nem valósítod a célodat. Viszont a cselekvések sorozata egy hatékony terv nélkül hibákhoz és csalódáshoz vezet. Tanulj meg naponta tervezni és mindig készíts egy to-do listát. Összesítsd a listádat minden este mielőtt másnap dolgozni fogsz, hogy a tudatalattid egész este dolgozzon rajta, amíg alszol. Állíts össze különböző listákat különböző terveknek. Legyen egy listád a következő hónapra minden hónap végén, készíts heti listát a következő hetet megelőzően, és természetesen szükséged lesz egy napi tervekre is.

A hatékony emberek szabályozzák magukat, hogy megcímezzék a legfontosabb feladatot elsőként, mindig. Ez az, kényszerítik magukat, hogy békát egyenek. 

ABCDE betűk

A siker ABC-je

A siker tényleg olyan egyszerű mint az ABC? Nos, nem. Hozzá kell tenni még egy D-t és egy E-t is. Használd az ABCDE módszert, hogy megállapítsd a napi prioritásokat. Itt van, hogy is működik ez:

  1. Írd meg a listádat.
  2. Helyezz el A, B, C, D vagy E betűt minden feladat elé.
  3. Végezd el a lista feladatait betűrendi sorrendben.

A: ez legyen a legfontosabb és legsürgősebb feladat, amelyet minél hamarabb el kell végezni.

B: fontos feladatok, melyekre oda kell figyelni.

C: jó pont, ha elvégezzük ezeket a feladatokat is, de nincs súlyos következményük.

D: másra átháríthato feladatok. Ezekkel főleg az a dolgod, hogy ledelegáld őke, átruházd másokra és ezáltal több szabadidőt teremts magadnak.

E: azok a feladatok, amik már nem aktuálisak és le kell zárni, meg kell szüntetni őket.


Gyakorold ezt az ABCDE módszert naponta és meg fogsz lepódni a pozitív hatásain!

Megenni a békát, annyit tesz, hogy pozitív hozzáállásunk legyen a dolgokhoz és az akarat, hogy a legnehezebb dolgainkat végezzük el először. Tedd be a tényleg fontos feladatokat egy sor egyszerű közé. Dolgozz egy kis sürgetés érzésével.Tehát még egyszer a lényeg:

Kezdd a legnehezebbel! – Megelőzi a későbbi halogatást, késlekedést. Jobban érzed magad a munka elején, ha túl vagy a nehezén, ezért inspiráltabb leszel minden más feladat elvégzésére.

Delegálj! – Iktass be a naptáradba időt, amikor ellenőrzöd, támogatod és menedzseled alkalmazottaidat és a delegált feladatokat. Ne tölts ezzel több időt, mint amennyit a beosztásodban erre szánsz vagy amennyi szükséges. Hagyd az alkalmazottaid dolgozni a következő időpontig.

Gondolkozz papíron! – Írd le a céljaidat és Tervezz! Készíts minden este egy listát, hogy mit szeretnél elérni a következő nap. Legyen napi, heti és havi lista is.

Priorizálj! – Tedd fontossági sorrendbe a listád feladatait és eszerint végezd el őket.

Jutalom! – Ha a nap végére a listádon minden egyes feladat ki van pipálva, mindenképpen jutalmazd meg magad valamivel.

Kezdd el most azonnal, de lépésről-lépésre!