A tudatalattid irányít vagy Te?

Tudtad, hogy az életed irányításában a tudatos éned mindössze 5%-ban vesz részt, vagyis a tudatalattid irányítja az életed 95%-át. Ez egy eléggé megdöbbentő adat.

Mit szólnál hozzá ha azt mondanám, hogy azzal a kis 5%-os tudatos éneddel képes vagy befolyásolni a tudatalattidat? Valószínűleg nem hinnéd el, hogy ekkora hatalom birtokában lehetsz.

A jó hír az, hogy IGEN, képes vagy erre és a cikk folytatásában választ adok a sok „miért” és „hogyan” kérdésedre.

A történet kulcsa a Retikuláris Aktiváló Rendszer (RAS), amely egy kicsiny agyi központ. Többek között olyan alapvető funkciók irányításában vesz részt, mint az alvás, járás, szívverés vagy lélegzés. De nekünk most itt a legfontosabb funkciója a figyelemirányítás és a célképzés, vagyis hogy képesek vagyunk tudatosan odafigyelni dolgokra. Továbbá az a legjobb a RAS-ban, hogy ez teremt kapcsolatot a tudatos és a tudatalatti énünk között, ezáltal pedig képesek lehetünk tudatosan aktiválni és utasítani a tudatalattinkat.

Lehet, hogy mindez most kicsit kusza, de várj egy pillanatot és elmagyarázom érthetőbben.

Vegyünk alapul egy repülőteret. A repülőtéren rengeteg zajt hallunk: az emberek beszélgetnek, zene szól, a hangosbemondón folyamatosan bemondanak valamit, húzzák a csomagokat, csörögnek, zörögnek. Viszont ha nem figyelünk oda konkrétan egyik zajforrásra sem, akkor az egészet csak valami háttérzajként érzékeljük, nem tudjuk megkülönböztetni a különböző hangokat. Viszont ha a hangosbemondón a saját nevünket vagy akár a járatunk számát meghalljuk, akkor abban a pillanatban odafigyelünk és éberen hallgatjuk az információkat.

Tulajdonképpen itt „kapcsol be” a RAS. A RAS valahogy úgy működik mint egy szűrő. A lényegtelen dolgoktól megkíméli az érzékszerveinket, viszont az értékes információkra odafigyel. A pláne az egészben az, hogy mi tudatosan üzentünk a RAS által a tudatalattinknak. Amikor megérkeztünk a repülőtérre, a tudatos énünk utasítást küldött a RAS-nak, hogy: „figyelj oda, ha a nevemet vagy járatomat hallod”. Egy repülőtéren mindenkinek eszébe jut, hogy oda kell figyelni a hangosbemondóra, a csomagokra vagy a repülőjegyre és amint ezekről a dolgokról információt kapunk, abban a pillanatban ki tudjuk szűrni ezt a háttérzajból. Ezzel a tudatos odafigyeléssel programoztad be a tudatalattidat, hogy figyeljen oda rád és hívja fel a figyelmedet a lényeges információkra.

És hogy hogyan tudod ezt használni a céljaid elérése érdekében?

Egyszerűbben mint gondolnád. A kulcs a pozitív gondolkodás és a vizualizáció. Nem véletlenül szajkózzák ezt manapság ennyire. Tehát ha kitűzöl magadnak egy célt és sokat gondolsz rá, elképzeled, beleéled magad és pozitívan gondolkozol róla, akkor a RAS leküldi a célról alkotott képed a tudatalattidba és segíteni fog neked elérni azt. Méghozzá úgy segít, hogy felhívja a figyelmedet minden értékes információra a céloddal kapcsolatban, amiket alapesetben nem tudnál kiszűrni a „háttérzajból”. Például a kezedbe nyomnak egy szórólapot vagy egy ingyenes újságot a metróban… ha nem programoztad be a gondolkodásmódoddal a tudatalattidat, valószínűleg 2 másodperc alatt átfutod az újságot, aztán landol is a kukában. VISZONT ha beprogramoztad a RAS-t, akkor történik az, hogy megakad a tekinteted egy cikken, egy mondaton vagy hirdetésen és úgymond „kipattan az isteni szikra a fejedből”. Egyszerűen felfigyelsz a számodra értékes információkra és nem siklasz el felettük, így sokkal több ötletet és lehetőséget kaphatsz az életben, amiket jól kihasználva könnyebben és gyorsabban elérheted a céljaidat.

Ezért annyira fontos a pozitív gondolkodás és a vizualizáció, mert a RAS mindent elhisz, amit te üzensz neki. Ennek persze van egy kis hátulütője is. Ugyanis ha folyamatosan azon görcsölsz, hogy „én erre nem vagyok képes”, meg „jaj nem fog sikerülni”, akkor ne csodálkozz, ha nem is sikerül. Ahogy Henry Ford mondta: „Akár hiszel benne, hogy képes vagy rá, akár nem, igazad van.”

Szóval tessék pozitívan gondolkozni, vizualizálni és mindig szem előtt tartani a célokat!

Zwack Unicum

Csak pozitívan!

Érdekesség:

“A RAS úgy irányítja rá a figyelmünket a legfontosabb dolgokra, hogy megnöveli az agy bizonyos területein a neuron aktivitást úgy, hogy felgyorsítja a véráramot és így növekszik a tápanyag és oxigén ellátottság. Ezáltal képesen vagyunk hosszabb távon is feszülten figyelni.”