Újévi fogadalmak, amelyek sikerre vezetnek…

Itt a nagy fogadalmak ideje.

Mi a titka annak, hogy fogadalmaink ne hamvukba holt vágyak maradjanak?

Annak érdekében, hogy valaminek a birtokába jussunk vagy valamit elérjünk, mindig tennünk kell valamit. Ha bevételt akarunk, terveznünk, marketingeznünk, profin értékesítenünk kell. Ha elkötelezett munkaerőt akarunk, meg kell tudnunk, mivel motiválhatjuk őt. Ha hatékonyságot szeretnénk, folyamatosan mérnünk, értékelnünk, ellenőriznünk, szerveznünk kell. Tenni kell érte, hogy elérjük. Cselekedet nélkül nincs eredmény.

Az életünkben azonban csak a drámai változásoknak van igazán jelentőségük. Ha csak dolgozgatunk, az eredmények is csak épphogy csordogálnak. Kisebb változtatásokat könnyű véghezvinni, de ezek hatása minimális. A jelentős eredmények ígérete jelentős változásokat követel meg abban, ahogyan gondolkodunk és cselekszünk, új szokásokat, cselekvési sémákat, rutinokat kell elsajátítanunk. Kicsit új emberré kell válnunk…

Ebben az átalakulásban, személyiségfejlődésben segíthet a coach. Íme az én „receptem” az újévi fogadalom megtartására:

 1. Légy elkötelezett! Hidd, hogy képes vagy rá és bizonyítsd is be magadnak!
 2. Légy kitartó! Ne tágíts! Fejezd be, amit elkezdtél!
 3. Szeretnéd az eredményt? Akkor tudnod kell akarni is! Akarod? Akkor tegyél is érte! Csak a tettek hozzák meg az eredményt.
 4. Örülj a nehézségeknek, mert fejlődhetsz általuk!
 5. Gyűjtsd a kudarcokat! Tapasztalatot, gyakorlatot, új készségeket szerezhetsz általuk.
 6. Üdvözöld az akadályokat! Megacélozzák a lelkedet és sikerélményt nyújtanak!
 7. Növeld a kreativitásodat! A probléma kreatívvá tesz, ha nem a kifogást, hanem a megoldást keresed!
 8. Szokj le a halogatásról! A legjobb pillanat sosem jön el, mert az MOST van!
 9. Növeld a lelki erődet! Pozitív gondolatokkal, mantrázással, az apró sikerek megünneplésével, bármivel, ami neked energiát ad.
 10. Maradj lendületben! „Az elindulásnál tíz egység erőfeszítés hoz egy egység eredményt, de amikor kialakul a lendület, egy egység erőfeszítés hoz tíz egység eredményt.” (Charles Givens).
 11. Mérd az eredményeidet, mert önbizalmat épít, lelkesedést hoz, kitartásra ösztönöz.
 12. Jutalmazd magad! Mérföldkövenként tűzz ki jutalmat magadnak és ünnepelj!

Az év eleji fellángolás energiaforrása hamar elapadhat és kényelmessé válsz (komfortzóna), ha figyelmen kívül hagyod a fenti tanácsokat. Megszokod, hogy „langyos a sör, de nekünk így is jó”.

Ön-szabotázs!!

Én öt éve próbálok rászokni a vízivásra. Tudod, napi 2-3 liter, brrrr… Most elhatároztam, ha beledöglök is, megcsinálom! Coach-om nincs, hogy támogasson, de megírtam a weblapomon, hogy számonkérhető legyek…  :-)