KKV probléma: Nem tervezünk

Mit gondolsz, a kisvállalkozók hány százaléka dolgozik tervek alapján? (Üzleti terv, éves költségvetés /budget, cash flow terv)

Vajon milyen rendszerességgel kontrollálják az elért teljesítményt? (Terv-Tény elemzés, teljesítménymutatók, kontrolling rendszer)

A vállalkozókkal történő munkám során az az általános kép rajzolódik ki, hogy a kisvállalkozóknak az a meggyőződésük, nekik nem kell komoly tervezés, az a nagyvállalatok sajátja. Ők ismerik a cégük minden rezdülését, fejből tudnak mindent, hisz mindig maguk döntenek mindenről. Nos, ez a kijelentés még akkor sem állja meg a helyét, ha egy egyszemélyes társaságról vagy saját maga egyedül dolgozó vállalkozóról van szó, de a cég növekedésével egyre veszélyesebbé válik ez a szemlélet.

A vállalkozó pontos piaci ismeretek, felméréssel megszerzett hiteles adatok és jövőbe mutató stratégiai elképzelés nélkül csak sötétben tapogatózik és vaktában dönt, amely döntésnek nehéz megjósolni a kimenetelét.

Az üzleti stratégia olyan, mint egy építési terv, amit az építész megálmodott és lerajzolt, a kivitelező pedig a terv segítségével egy addig nem látott nagyszerű struktúrát hozott létre.

A KKV-k esetében az építész a vállalkozó maga, aki megálmodja, megtervezi a vállalkozást, a kivitelező pedig a cégvezető, ügyvezető, az oparatív vezető, aki a folyamatokat és az embereket irányítja, menedzseli.

A stratégia egy megvalósítandó céllal vagy ötlettel kezdődik és még számos tényező mentén alakul: méret, mennyiség, időtartam, fontosság. Az ötlet adja a terv alapját. A tervezéshez még hozzájön a jövőkép, kreativitás, funkcionalitás és így tovább.

A tervezés energiát ad, lelkesedést szül, hiszen ez az első fizikai megjelenése annak az ötletnek, ami a vállalkozó fejéből pattant ki. A tervre nézve megjelenik szemeink előtt a végeredmény és a kép már önmagában is motiváló.

A terv elkészülte után kezdődik a valódi munka. Részletes rajzok, látványtervek, leírások az épület különböző oldalairól. Számba vesznek minden alkatrészt, minden felületet, falat, csatlakozást,  szöget, anyát és csavart. Az ablakok nyílásának irányát, szegélyeket, szekrényeket, padlót és falborítást, belső és külső anyagokat. A tervezők minden részletet ismernek, mielőtt az első téglát lerakják vagy az első szöget beütik a falba.

Az építkezés az alapoktól kezdve egy meghatározott rendszerben folyik. Az alapot előkészítik és stabilizálják. A stratégiai helyeken a lábazatokat kiöntik, hogy később az épület súlyát elbírja. Ezután öntik ki és építik meg az alapot. Minden építő tisztában van vele, hogy az alapok lerakásánál dől el az épület minősége. A jól megépített alap az épületet örök időkig megtartja. Biztosítja, hogy a szépen megtervezett külső teljes valójában fennmaradjon. A falak felépülnek, a tető is rákerül és kezdődhetnek a finomítások.

A vállalkozás felépítésénél sincs ez másként….   Ahhoz, hogy hosszú távon fennmaradjon a céged és te életminőséget teremts magadnak általa, nem kerühető ki a stratégiai tervezés. Tudnod kell, hova akarsz eljutni pl. tíz év múva, miből fogsz jövedelmet termelni, milyen tevékenységet fogsz végezni és még számtalan kérdésre meg kell adnod a választ.

Azért, hogy segítsek neked átlátni, mi mindent ajánlott fontolóra venned a céged jövője, stratégiája átgondolásához, összegyűjtöttem neked egy öt pontból álló szempontrendszert.

A stratégia és cégünk jövőképe 5 elemre épül fel:

1.  Egy olyan Kulcsüzenet, amely egyesít, motivál, inspirál minket és vezeti az üzletünket. (Küldetés, jövőkép, cégfilozófia, cégkultúra, szlogen)

2.  Egy Rendszer, amelyen keresztül az üzenetet eljuttatjuk és amely kristály tisztán mutatja, hogyan növelhetjük az üzletünket, a bevételünket.

3.  Innováció, a változás és változtatás képessége minden területen. Új, merész ötletek, amik tervezhetően és mérhetően nagyobb jövedelmet eredményeznek.

4.  Terjeszkedés minden olyan területen, ahol jelenleg nem vagyunk elég erősek.

5.  Hit, kitartás és vezetés, hogy mindez megvalósuljon.